top of page

Salisilik Asit ve beni şok eden anım :D




Salisilik asit, birçok cilt bakım ürününde aktif olarak kullanılan bir beta-hidroksi asittir (BHA). Kimyasal olarak salisilat ailesinde yer alır. Doğal olarak söğüt ağacı kabuğunda bulunur.

Hem beta hem alfa hidroksi asitler cildi eksfoliye ederler.

Alfa ve Beta tabirleri aslında organik kimya terimleridir. Sizi fazla kimyaya boğmadan basitçe anlatayım.

Aşağıda gördüğünüz gibi "hidroksi" kısmı aslında OH iyonudur. Aynı zamanda alkol grubu olarak da adlandırılır.

Asit diye bahsettiğimiz ise "karboksilik asit" grubudur.


Karboksilik asit
Karboksilik asit
hidroksi grubu
Hidroksi Grubu


“Alfa” ve “beta” ise iki grubun birbirinden ne kadar uzakta olduğunu anlatıyor. İki grup birbirinden bir karbon uzaktaysa, o zaman bunlar birbirlerine göre alfadır ve eğer iki grup birbirinden iki karbon uzaktaysa o zaman bunlar betadır.



alfa ve beta hidroksi asitler

İşte bu küçük gibi görünen, bir atomluk fark, bu iki molekülün çözünürlüğünü etkiler. AHA'lar suda çözünebilirken, BHA yağda çözünür.


Hala orda mısınız? :) Eğer cevabınız evetse tebrikler, kimya dersi bitti. Şimdi daha eğlenceli ve pratik bilgilere geçelim.


Salisilik asidin cilde bir dizi faydası vardır:

 

Gözenekleri Temizler: Salisilik asit, antibakteriyel özelliğinden dolayı cildi derinlemesine temizler, gözeneklerin tıkanmasını önler ve siyah ve beyaz nokta oluşumunu azaltır.

Sivilce ve Akne Tedavisi: Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde, salisilik asit sivilce ve akne tedavisinde etkilidir. Aynı zamanda ciltteki kızarıklığı azaltabilir.

Cilt Yenilenmesi: Salisilik asit, cildin üst tabakasını nazikçe soyarak cilt yenilenmesini teşvik eder. Bu da cildin daha pürüzsüz ve parlak görünmesini sağlar.

Yağ Dengesini Sağlar: Yağlı ciltlerde, salisilik asit sebum üretimini dengeleyerek parlamayı azaltabilir.


Peki kimler salisilik asit kullanabilir?


Salisilik asit, gençlerden yetişkinlere kadar herkes tarafından kullanılabilir. Özellikle akne problemi olanlar, yağlı cilt tipine sahip olanlar ve gözeneklerini temizlemek isteyenler için idealdir. Çok kuru ve hassas bir cildi olmayan herkes için uygundur. Hamilelik veya emzirme döneminde olanlar öncelikle bir doktora danışmalıdır.


Doğru konsantrasyon nedir?


Salisilik asidin doğru dozu, genellikle ürünün içeriğine ve cilt tipinize bağlıdır. Genellikle %0.5 ila %2 arasında bir konsantrasyon önerilir. Başlangıçta daha düşük konsantrasyonlarda başlamak ve cildinizi izlemek önemlidir. %0,5 salisilik asit içeren bir ürün günde bir veya iki kez kullanılabilir, %2 salisilik asit içeren ürünler ise başlangıçta haftada bir veya iki kez başlamak daha iyidir ve daha sonra ihtiyaca göre artırılabilir.


Maji Botanicals farklı cilt tiplerine ve ihtiyaçlarına uygun 2 adet salisilik asit içeren ürünü bulunuyor.

Pore-fect %0,5 Salisilik Asit Tonik: Çok kuru veya hassas olmayan tüm cilt tipleri günlük olarak kullanabilir. Cilt yatıştırıcı papatya özü ve antioksidan ginseng özü içerir.

Smooth Operator %2 Salisilik Asit Serum: Yağlı, akneli, siyah veya beyaz noktalı cilt tipleri için uygundur. Derin gözenek temizliği için idealdir. Cilt yatıştırıcı civanperçemi ve nemlendirici aloe vera özü ile iritasyon riskini minimuma indirir.



Salisilik asit ile ilgili ilk deneyimimde o kadar şaşırmıştım ki, kesinlikle ürünlerimiz arasına katmamız gerektiğini düşündüm. Yoga matımı bir süredir temizlemediğimi fark etmemişim, çocuk pozuna da bayılırım, sırtıma çok iyi gelir, uzun uzun kaldım pozda. Akşam bir baktım alnımda inanılmaz bir sivilce ordusu yükseldi. Ertesi gün hemen laboratuvara girip kendime salisilik asit serum hazırladım. Akşam gelip duş sonrası hemen uyguladım. Abartmıyorum, ertesi sabah %90'ı sihirli bir şekilde yok oldu :D Sivilceli bir cildim hiç bir zaman olmadığı için, epey geç tanıştım salisilik asit ile, hızlı etkisine de bizzat şahit oldum, resmen bir yaşıma daha girdim.


İşte böyle dostlar, hem salisilik asiti bir de benden dinleyin istedim, hem de beni şok eden bir anımı paylaştım (ben şok). Bence herkesin elinin altında bir salisilik asit içeren ürün olmalı. Hayat kurtarıyor. Sorularınız varsa yorum olarak yazabilirsiniz.


Herkese mutlu pazarlar!

Sevgiler,

Melisa.



37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page