Aynı zamanda inorganik (mineral) ve organik (kimyasal) filtre olarak da adlandırılan, bizleri cilt kanseri olmaktan koruyan muazzam içerikler.
Hayatın boyunca kullanacağın tek bir ürün olacak, ne olsun? diye sorarsa biri, cevabım net: güneş kremi...
Tercihiniz hangi tür filtre olursa olsun, güneş kremlerini bir ihtiyaç olarak görmek gerekir. Çoğumuzun bileceği gibi güneş UVA ve UVB olmak üzere iki tip zararlı ışın yayar. Cilt kanserinin birincil sebebi bu iki ışın olduğu bilinir.
1930'larda Franz Greiter adlı İsviçreli bir kimya öğrencisi, bir dağcılık gezisi sırasında ilk güneş koruyucuyu icat etti. Cildini dağ güneşinden korumak isteyen Franz, basit bir formül ile başlayarak çinko oksidi vazelinle karıştırdı ve cilde uygulanabilecek kalın, beyaz bir macun oluşturdu.

Bu blog yazısında yaygın kullanılan filtreleri inceleyeceğiz ve mineral güneş kremleri ile kimyasal güneş kremlerinin aralarındaki farklardan bahsedeceğiz. Hemen filtrelerle başlayalım:
Oxybenzone: Hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı etkili koruma sağlayan yaygın olarak kullanılan bir kimyasal filtre. Bununla birlikte, potansiyel hormon bozucu etkilerine ilişkin endişeler, kısıtlama çağrılarına yol açmıştır.
Avobenzone: Güçlü UVA koruması sağlama yeteneği ile bilinir ve genellikle geniş spektrumlu kapsama için diğer kimyasal filtrelerle birleştirilir. Güneş ışığına maruz kaldığında bozunabilir, bu nedenle formülasyonlarda stabilize edici bileşenler kullanılır.
Octinoxate: UVB ışınlarını absorbe etmede etkilidir ancak oksibenzon gibi potansiyel hormon bozulması ve çevresel kaygılarla bağlantılıdır.
Octocrylene: Diğer UV filtrelerini stabilize etmeye yardımcı olur ve formülasyonlarda etkinliği ve stabiliteyi arttırmak için yaygın olarak kullanılan ek UVB koruması sunar.
Yukarıda saydıklarım geleneksel kimyasal filtrelerdi, bir de yeni nesil olarak adlandırılan bazı kimyasal filtreler var ki bunların bazı eski kimyasal filtrelere kıyasla gelişmiş fotostabilite, gelişmiş geniş spektrum kapsamı ve daha az çevresel etki sunduğu söyleniyor ve daha güvenli bulunuyor. Bir kaçına göz atalım.
Tinosorb S (Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine): Hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı etkili koruma sağlayan yeni nesil geniş spektrumlu UV filtresi. Fotostabilitesi ile bilinir, yani güneş ışığına maruz kaldığında bozulmaz, bu da onu güneşten koruyucu formülasyonlarda popüler bir seçim haline getirir.
Uvinul A (Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate): Öncelikle UVA ışınlarına karşı geniş spektrumlu koruma sağlar. Fotostabilitesi ve diğer UV filtreleriyle uyumluluğuyla bilinir, bu da onu güneş koruyucu formülasyonlara değerli bir katkı haline getirir.
Uvinul T150 (Etilheksil Triazon): Fotostabilitesi ve düşük cilt penetrasyonuyla bilinen bir UVB filtresi. Güneş kremlerinde UVB korumasını arttırmak için sıklıkla diğer UV filtreleriyle birlikte kullanılır.
Son olarak fiziksel 2 adet filtreyi inceleyelim:
Çinko Oksit: Çinko oksit, hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan geniş spektrumlu bir güneş koruyucu filtredir. Nazik yapısıyla bilinir, bu da onu hassas ciltler ve çocuklar için uygun kılar. Ek olarak çinko oksit resiflerde güvenli olarak kabul edilir ve bu da onu çevre dostu bir seçim haline getirir.
Titanyum Dioksit: Çinko oksit gibi titanyum dioksit de UVA ve UVB ışınlarına karşı geniş spektrumlu koruma sağlayan bir mineral filtredir. Ayrıca cilde karşı hassastır ve hassas cilt tipleri için uygundur.

Kimyasal ve Fiziksel Güneş Kremleri Arasındaki Farklar
Kimyasal güneş koruyucu filtreler, UV radyasyonunu emip ısıya dönüştürerek çalışır ve bu ısı daha sonra ciltten salınır. Fiziksel veya inorganik filtreler olarak da bilinen mineral güneş koruyucu filtreler ise cildin üzerine oturarak UV ışınlarını ciltten uzaklaştırarak çalışır.
Bir de hibrit güneş koruyucular vardır ki onlar da hem organik hem inorganik filtlereleri aynı anda içerirler.
Yalnızca kimyasal filtreler ile hazırlanmış güneş kremleri ciltte beyazlık bırakmaz ve nispeten daha konforlu bir kullanım sunar. Yalnızca fiziksel filtre kullanılan güneş kremlerinde ise beyazlık bırakma durumu olabilir, fakat bazı yeni geliştirilmiş çok küçük parçacık boyutuna sahip fiziksel filtreler de vardır ve bunlar ciltte çok daha kolay yayılır.
Kimyasal güneş koruyucular bazı ciltlerle iyi anlaşamaz, alerjik reaksiyonlara veya komedon, akne gibi oluşumlara sebebiyet verebilir. Öte yandan çinko oksit içeren güneş kremleri hamilelerde ve bebeklerde kullanılabilir ve daha düşük toksikolojik riske sahiptir. (Bebek pişik kremlerinde çinko oksit kullanılır)
Kimyasal filtreler içeren güneş kremleri losyon veya süt gibi hafif yapılarda olabilirken, çoğu mineral güneş kreminin daha kalın kremsi yapıda ürünler olduğunu görürüz.
Hangi güneş kremini kullanalım dediğinizi duyar gibiyim ama bu sorunun cevabı sizde... Sizin cildinizle ürünün anlaşması, hamilelik durumu veya bazı sağlık problemlerine sahip olup olmadığınız, alerjik bir yapınız olup olmadığı, akne ve komedon yatkınlığınız, yaş grubunuz gibi bir çok konu hangi güneş kremini tercih edeceğinizi belirler.
Altını çizerek belirtmek isterim ki toksikoloji bilimi oldukça karışık ve iyi okunması gereken bir alandır. Örneğin bazı kimyasal filtreler ile ilgili söylenen korkutucu etkiler her zaman doğru anlaşılmış olmayabilir, daha sonra yapılacak çalışmalar ile değişebilir veya bu içeriklere yalnızca önlem amaçlı kısıtlamalar getirilmiş olabilir. Ayrıca yapılan çalışmalarda maruz kalınan içeriğin hangi denek canlıya hangi yollarla uygulandığı, hangi dozda maruz kalındığı iyi incelenmelidir.

Kozmetik içerikler global olarak sağlık otoriteleri tarafından yoğun denetim altındadır. Bir içerik piyasaya sürülmeden önce ön görülebilecek tüm etkilerini ön görmek deneyler ve çalışmalarla şart koşulur. Bu yüzden, güvenin bana hiç güneş kremi kullanmamak herhangi bir güneş kremi kullanmaktan kat kat daha tehlikelidir. O yüzden lütfen artık bronzlaşmaya çalışmayalım. Güneşe minimum maruz kalmaya dikkat edelim. Bronzlaştırıcı ürünleri bırakalım. Kapalı alanda çalışıyorsak bile güneş kremimizi her gün kullanmaya özen gösterelim. Şimdi D vitamini diyenler olacak tahmin ediyorum, merak etmeyin, D vitamini emilimi için şezlonga uzanıp güneşlenmenize gerek yok, günlük hayatınıza devam ederken zaten D vitamini emilimi için gerekli olan ışını alabiliyor vücudumuz.
Mineral güneş kremi arayışınız varsa Maji Botanicals Zincscreen 30+SPF Minerl Güneş Kremi aradığınız ürün olabilir! Yağ bazlı olmasına rağmen oldukça ince yapılıdır. MicNo ismiyle anılan ödüllü bir çinko oksit içerir, bu içerik (sizi hayalete çevirmeden :D) güneşten güvenli bir şekilde korur. Yüz ve boyun bölgesi için tasarlanmıştır. Çantaya atıp çıkmalık cam kavanozuyla her mevsim en yakın arkadaşınızdır :)
Sorularınız olursa yorumlara yazabilirsiniz!
Sevgiler!
Melisa.
Commentaires