top of page

KONUĞUMUZ: CENTELLA ASIATICA (GOTU KOLA)


Selamlar!


Bugün sizinle Centella Asiatica bitkisiyle ilgili araştırma yaparken okuduğum birkaç makaleden alıntılarla cilt üzerindeki etkilerinden bahsetmeye çalışacağım. Şimdi, önce bitkiyi biraz tanıyalım.


Gotu Kola Centella Asiatica

“Gotu Kola, Bua-bok, Tiger Grass veya Indian Pennywort olarak da bilinen Centella asiatica, Umbelliferae olarak da bilinen Apiaceae familyasının çok yıllık otsu bir bitkisidir. Besleyici ve tedavi edici özellikleri nedeniyle özellikle Güney Doğu Asya'da önemli bir geleneksel değere sahiptir. Lupus, egzama, sedef hastalığı, cüzzam ve varisli ülserler gibi çeşitli cilt rahatsızlıklarının tedavisi için önerilmiştir. Aslında C. asiatica, antimikrobiyal, antioksidan, antiinflamatuar, nöroprotektif ve yara iyileştirici özellikleri nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. C. asiatica özlerinin kollajen sentezini ve mikro dolaşım fonksiyonunu iyileştirerek yara iyileşmesini olumlu yönde etkilediği gösterilmiştir.” (1)


C. asiatica'nın toprak üstü kısımlarında bulunan ikincil metabolitler pentasiklik triterpenoidler, seskiterpenler, bitki sterolleri ve saponinler olarak sınıflandırılır. Bitki pentasiklik triterpenoidler (C30) açısından zengindir; bunların arasında en bol bulunan biyoaktif maddeler arasında asiaticoside, madecassoside ve bunların aglikonları, asiatik asit ve madecassic asit bulunur. Bitkilerden elde edilen uçucu yağlar, α-humulen, ß-karyofilen, mirsen, bisiklogermakren ve germakren-D dahil olmak üzere yüksek düzeyde seskiterpenler (C15) ve monoterpenler (C10) içerir [4]. C. asiatica'nın toprak üstü kısmında bulunan diğer bileşenler, klorojenik asitler, izomerik dikaffeolil esterler ve kateşin, epikateşin, kaempferol ve kersetin gibi flavonoidler olarak karakterize edilmiştir. (2)


Makalelerde en çok dikkatimi çeken başlıkları yalınlaştırarak özetlemek istedim.


Akne Üzerine Etki

Kendisini tam bir anti-akne ajanı olarak sayamasak da aşağıdaki çalışmalarda antimikrobiyal etkisi gözlemlenmiş.

Centella asiatica'nın antimikrobiyal potansiyeli incelendiğinde, P. acnes'e karşı sınırlı antibakteriyel etkinlik gösterdi.


Fakat C. asiatica da dahil birkaç bitki içeren bir karışım, P. acnes'e karşı 31,25 μg/mL'lik minimum inhibitör konsantrasyon (MIC) ile önemli antimikrobiyal aktivite göstermiş. (4)


Ekstraktın kendisi orta derecede antibakteriyel etkiye sahip olsa da, C. asiatica'dan elde edilen önemli bir triterpen saponin olan saflaştırılmış madecassoside çok önemli bir rol oynadı. Ekstraktın sınırlamalarına rağmen, madecassoside, P. aknes ile uyarılmış hücrelerde proinflamatuar sitokin IL-1β üretimini belirgin şekilde inhibe etti, TLR2 ekspresyonunu aşağı doğru düzenledi ve NF-κB nükleer translokasyonunu engelledi. Bu, madecassoside'in inflamatuar yanıtları ele alma potansiyelini vurgulayarak daha geniş cilt bakımı faydalarını ortaya koyuyor. (5)


Nemlendirici Etki

2016’da yapılan bir başka çalışmada aşağıdaki sonuçlara ulaşılmış; (6)


Korneometre ve Tewametre kullanılarak yapılan bir çalışmada, kozmetik formülasyonlarda Centella asiatica ekstraktının farklı konsantrasyonları umut verici sonuçlar verdi. Sadece bir hafta sonra, %2,5 ve %5 ekstrakt formülasyonları stratum korneumun hidrasyonunu önemli ölçüde arttırdı. En iyi sonuçlar, özellikle emülsiyonda %5 ekstraktla görüldü; bu, hidrojeldeki %10'luk artışı aşarak hidrasyonu %12 artırdı.


Dört hafta boyunca, %5 Centella asiatica özü içeren hem emülsiyon hem de hidrojel, başlangıç ​​ve plaseboya kıyasla cilt hidrasyonunu tutarlı bir şekilde arttırdı (P<0.05). Emülsiyon %25'lik kayda değer bir artış gösterirken, hidrojel %22'lik katı bir artış gösterdi.

İstatistiksel analizler sürenin, ekstrakt konsantrasyonunun ve formülasyon tipinin cilt hidrasyonu üzerindeki etkisini doğruladı. Tukey post hoc testi, %5 Centella asiatica özü içeren nemlendirici emülsiyon ile içermeyen nemlendirici emülsiyon arasında hidrasyon artışı açısından önemli bir fark olduğunu ortaya çıkardı. Bu bulgular, Morganti ve ark. tarafından bildirilen benzer sonuçlarla uyumlu olarak, Centella asiatica ekstraktının cilt hidrasyonunu iyileştirmedeki önemli rolünün altını çizmektedir.


Aynı çalışmada antioksidan ve antienflamatuar etkisi ile ilgili aşağıdaki sonuçlara varılmış (6);

Centella asiatica ekstraktı içeren kozmetik formülasyonların topikal uygulaması, oksidatif cilt hasarlarını önlemek ve hafifletmek için olası bir strateji olarak önerilebilir. Sonuçlar, Centella asiatica ekstraktı içeren emülsiyon ve hidrojelin, kontrol alanı ve plaseboya kıyasla cilt kızarıklığını, TEWL ve pH değerini istatistiksel olarak önemli ölçüde (P<0.05) azaltabildiğini gösterdi.


Centella asiatica ekstraktının farklı konsantrasyonlarını içeren formülasyonlar, insan cildindeki mikroenflamasyonun metil nikotinat modeline dayalı antiinflamatuar özelliklerin yanı sıra, cilt yüzeyi hidrasyon durumunu artırarak ve transepidermal su kaybını (TEWL) azaltarak cilt nemini iyileştirmede etkinlik gösterdi.


Kollajen Üretimini Destekleme

2022’de yayınlanan (1) numaralı makalede kollajen sentezi ile ilgili bağlantısını da aşağıda özetlemeye çalıştım:


Centella asiatica'da bulunan Asiaticoside ve madecassoside'nin yapılan çalışmalarda kollajen sentezini, hücre büyümesini ve yanık yara iyileşmesini uyardığı gösterilmiştir. Her ikisi de C. asiatica özleri içeren ticari kremler, gelişmiş kollajen sentezinin yanı sıra yanık yarası kasılmasında ve genel yara iyileşmesinde önemli iyileşmeler gösterdi. C. asiatica ve Aloe vera da dahil olmak üzere bitkisel özütlü pansumanlarla yapılan klinik deneyler, yanık yarasının iyileşmesini daha da kolaylaştırdı, yara boyutlarını azalttı ve epitelizasyon ve ağrı skorlarını iyileştirdi. Bu bulgular, C. asiatica'nın kollajen üretimini destekleme ve yanık yaralanmalarında iyileşme sürecini hızlandırma potansiyelini vurgulamaktadır.




Bu harika bitkinin cilt üzerindeki etkileri ile ilgili yapılmış daha onlarca çalışma var elbette, bunlar benim radarıma takılanlardı. Ben bu güzel Pazar günü saatlerdir keyifle okuma yapıyorum, umarım siz de benim gibi keyifle okur ve beğenirsiniz 😊

 

Centella ekstraktını Blemish Banisher C vitamini Serum’da bulabilirsiniz. Blemish Banisher’ı benzersiz kılan en önemli özelliklerden biri bu güzel bitkinin ve C vitamininin antioksidan aktivite açısından sinerjik etkisidir. Hem daha yüksek antioksidan etki, hem de yatıştırıcı ve nemlendirici özelliği mümkün kılmamızı sağlayan Centella A.’ya teşekkürü bir borç biliyoruz!


Sevgiler,

Melisa.


KAYNAKLAR

86 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kommentare


bottom of page