top of page
melisaatac

Kaş'a Geldiğinizde Her Yerde Görebileceğiniz Tıbbi ve Aromatik Bitkiler

Güncelleme tarihi: 11 Ağu

Turkuaz bir deniz, rüya gibi koylar, lezzetli yemekler, antik kentler, harika gün batımları...Kaş'ın muhteşem atmosferinden etkilenmemek mümkün değil. Ancak Kaş'ın sadece denizi ve yemekleri değil, aynı zamanda zengin bitki örtüsü ve şifa dolu tıbbi aromatik bitkileri de keşfetmeye değer.

Kaş'a yolunuz düştüğünde sizi selamlayacak bazı tıbbi ve aromatik bitkilere göz atalım!


ADAÇAYI(Salvia spp.)- KEKİK(Thymus spp.)- BİBERİYE(Rosmarinus officinalis)

Kaş'ın tepelerinde ve taşlı yamaçlarında sıkça rastlayabileceğiniz bu güzellikler hem mutfaklarınızı şenlendirecek, hem de güzelce yıkayıp kurutursanız kışın içeceğiniz türlü şifalara sahip bitki çayları size Kaş tatilinizi hatırlatacak!




KAPARİ

Capparis spinosa

Kapari, Kebere, Gebre otu olarak bilinir. Çiçek tomurcukları turşu halinde yenir. Çiçekleri açtığında onları fark etmemeniz mümkün değil! Eşsiz bir aromaya sahiptir. Ayrıca çiçek tomurcuklarını suya attığınızda çiçekleri açıyor ve muhteşem bir dekor haline geliyor <3





DEVE DİKENİ


Silybum marianum

Devekengeli, meryemanadikeni, sütlükengel olarak da bilinir. Papatyagiller (Asteraceae) familyasından bazı dikenli bitkilerin ortak adıdır. Silybum marianum'un tohumlarından elde edilen yağı cilt üzerinde antioksidan, antienflamatuvar ve anti-aging etkilerini gösteren bilimsel çalışmalar mevcuttur.

Deve dikeni tohumu yağını bariyer onarıcı kremimiz Soothing Balm'ın içerisinde kullanıyoruz.


KARAHİNDİBA


Taraxacum spp.

Kara hindiba, Aslan dişi, Gelin göbeği, Keklik otu, Radika, Şeytan arabası olarak da bilinir. Rozet yaprakları salatalarda kullanılabilir! Üflediğinizde uçuşan tüy gibi tohumları en hafif rüzgarda bile uçup çevreye dağılır. Bitki böylece yaydığı tohumlarıyla çoğalır.




SÜTLEĞEN


Euphorbia spp.

Sütleten, Sütlüvan, Süldijğen, Stlengeç, Sütlü ot olarak da bilinir. Dünyada yaklaşık olarak 2046 türü bulunan bu cinsin ülkemizde 105 türü (119 takson) bulunur. Sütlü özsuyu içerir ve zehirlidir. Kaş ve çevresinde bir çok türünü görebilirsiniz. Yaprakları oldukça ilginçtir!: Bazı türleri sebze olarak kullanılır, bazı türlerin sütü müshil etkilidir. ( E.macroclada )

Bazı türlerden sarı renkli boyar madde elde edilir. ( E. rigida )


SIĞIR KUYRUĞU


Verbascum spp.

Sığır kuyruğu, Boz kulak, Dana kuyruğu, Kurt kuyruğu, Sığır gözü, Yün otu, Zinemit olarak da bilinir. Çiçeklerinin çay olarak tüketimi yaygın olup solunum yolu hastalıklarında etkili olduğuna dair çalışmalar mevcuttur. İçerdiği müsilaj sayesinde astringent(büzücü) etkiye sahiptir ve cilt üzerinde yara iyi edici özelliğe sahiptir.


HAYIT



Vitex agnus- castus

Hayıt, Acı hayıt, Beş parmak otu olarak anılır. Çiçekleri mis gibi kokar, parfüm sanayinde de kullanılır. Geleneksel olarak kadın hastalıklarının tedavisinde kullanılmıştır. Günümüzde de bu bitkinin özünü içerek supplementler bulunuyor. Cilt üzerinde antienflamatuar ve antimikrobiyal etkileri olduğu bilinmektedir. Tohumlarının geleneksel olarak tütsü şeklinde kullanıldığı bilinmektedir.




SARI KANTARON


Hypericum spp.

Kılıç otu, Kantaron, Dağ gülü, Binbir delik otu olarak da bilinir. Yaprağını güneşe doğru tutarsanız gerçekten de üzerinde binlerce delik olduğunu görebilirsiniz! Baharda Kaş'tan Elmalı'ya doğru veya Kemer'e doğru giderken etrafınızdaki çayırlarda sarı çiçeklerini fark etmemeniz mümkün değil! Hem ilaç hem kozmetik sanayinde yoğunlukla kullanılan bu bitki, hypericin adlı bir madde içerir. Geleneksel olarak çiçekli dallarının zeytin yağında bırakılması ile Kantaron yağı elde edilir ve bu yağ yara iyileştirici olarak kullanılır. Hypericin bu yağa kırmızı rengini verir.

Sarı kantaron maserasyon yağını Onarıcı El ve Vücut Kremimiz All Healing Salve'da kullanıyoruz.



YILAN YASTIĞI




Arum spp.

Yılan yastığı, Acı soğan, Buzağı otu, Domuz lahanası, Domuz marulu, Fil kulağı, Gavur pancarı, Yılan boncuğu, Yılan dili olarak da bilinir.

İlginç ve egzotik görünümlü bu bitkiye rastlarsanız mutlaka gözünüz takılır. Erkek çiçeklerin üstünde böcek tuzağı oluşturan bir tüy halkası bulunur. Böcekler kıl halkasının altında sıkışıp kalırlar ve erkek çiçekler tarafından polenle tozlanırlar, sonra kaçarlar ve poleni diğer bitkilerin çiçek tomurcuklarına taşırlar, burada dişi çiçekleri tozlaştırırlar. Bitki tozlaştığında küçük tüyler solar ve sıkışan böcekler serbest kalır. İnsanlar için oldukça zehirlidir.


YAPIŞKAN ANDIZ OTU



Inula spp.

Andız otu, Zimbit, Zimerik otu olarak da bilinir. Inula viscosa 1-2 m yükseklikte, çalı görünüşünde, sarı çiçekli, yapışkan ve özel kokulu bir bitkidir. Andız otunun gövdesi ve yaprakları yapışkan bir reçine ile kaplıdır. Sıcak havalarda reçinenin yoğunluğu artar. Yapışkan tanımlamasını bu özelliğinden alır. Kaş'a geldiğinizde bu taze ot kokusunu fark edip, ne kokuyor yahu? diye düşünüyorsunuz, işte o koku andız otundan geliyor! Antibakteriyel, antienflamatuar, antifungal ve enfeksiyon giderici etkilere sahip olduğu düşünülmektedir.


Bir dahaki Kaş tatilinizde gözünüzün bu ilginç bitkileri arayacağına eminim! Eğer bulduklarınız olursa fotoğraflayıp burada yorum olarak paylaşabilirsiniz! Umarım keyifli bir okuma olmuştur!


Sevgilerle,

Melisa.


Not: Bu blog yazısı sağlık tavsiyesi değildir, bitkilerle ilgili genel bilgiler içermektedir.


KAYNAKLAR:

185 görüntüleme0 yorum

Kommentare


bottom of page