top of page

2023 Viral Cilt Bakım Trendleri

Bu sene tüm sosyal mecralarda popüler olan Skin Slugging, Skin Cycling, Skin Flooding, Dermaplaning ve Skin Icing uygulamalarından en az birkaç tanesini görmüşsünüzdür. Tiktok’tan Instagrama her scroll yapışımızda karşımıza çıkan bu viral trendlere bir de beraber göz atalım.

 


Skin Slugging


1) Skin Slugging (slug: salyangoz) sözlük anlamıyla pek iç açıcı görünmese de, aslında bu hayvancağız ile bir ilgisi yok :D. Skin slugging 2022’den beri Kore trendlerinin en popüleri. Özellikle kuru ve pul pul dökülen cilt tipleri için ideal olduğunu söyleyebiliriz. Olayı şu; cilt temizleyici, tonik, serum ve nemlendirici gibi akşam rutininizde yer alan klasik ürünleri uyguladıktan sonra bir Occlusive uygulanması. Occlusive olarak adlandırdığımız içerikler cilt üzerinde bariyer oluşturmak kaydıyla cildin nem kaybını engellemeye yarar. Bu trendde en yaygın kullanılan içeril “Petroleum Jelly” yani “Vazelin”. Videolarda vazelini yüze iyice boca etmek suretiyle kullanıldığını görmüş olabilirsiniz, o sebeple ki “Slugging” ismi verilmiş😊 Vazelin ciltte hiç emilmediği için tıkayıcı bir tabaka oluşturarak akşamdan sabaha nem kaybı önleniyor ve sabah bebeksi bir cilt ile uyanıldığı iddia ediliyor. Peki sadece vazelin ile mi yapılır? Elbette hayır! Doğal balmlar da oldukça uygun bir seçenek! Ayrıca vazelin ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir nokta var; akneli ve akneye yatkın cilt tipi için uygun bulunmuyor. Yüzünüze boydan boya vazelinle sıvamak özellikle bu cilt tipi için faydadan çok zarar verebilir, dikkat! Uygun cilt tipleri için Maji Botanicals ürünlerinden önerilerimizi aşağıda sıraladık.


 

 

2)  Skin Cycling: (cycle: döngü)  Skin Cycling aslında bakım ürünlerinin kullanımıyla ilgili klinik bir yaklaşım. Cilt sorunlarına göre zaten dermatologlar tarafından yaygın bir şekilde kullanılan bir tür döngüsel yöntem diyebiliriz.  4 günlük periyotlarda uygun ürünlerin cilt bakım rutinine entegre edilmesi. Bir gün AHA/BHA içerikli ürünlerle eksfoliasyon, bir gün Retionoid, diğer iki gün ise c onarıcı, besleyici ve nemlendirici içeriklerin kullanılması üzerine kurulmuş bir metod. Fakat bu trend ile ilgili de dikkatli olunması gereken bir konu var; iritasyon. Peeling etkili serumlar ve retinoidler hassas, kuru ve alerjik ciltler için özellikle sık kullanımda sorun yaratabilir, o yüzden dikkatli olmakta fayda var. Aşağıda Maji Botanicals ürün yelpazesinden önerilerimizi bulabilirsiniz.


CoQ10 Well-aging Yüz Bakım Serumu (Yüksek miktarda organik kuşburnu çekirdeği yağı içeriğinden dolayı retinoik asit kaynağıdır)

WB+ Moisturizer Serisi  (cilt tipinize göre seçim yapabilirsiniz)

 


Skin Flooding

3) Skin Flooding: (flood: sel) Skin Flooding, özellikle nemlendirici içeriklerin sırayla ve katmanlar şeklinde uygulanmasını içeren bir başka metod. Ciltte bir “sel” etkisi yaratıyormuşuz gibi düşünülebilir. Temel adımları; cilt temizleyici- mist veya tonik- serumlar ve nemlendirici içerikli kremler. Aslında yeni bir ismi olsa da makyaj artistleri tarafından parlak, dolgun ve nemli bir görünüş için uzun zamandır uygulanan bir yöntem. Maksimum nemlenme için oldukça uygun bir metod. Her cilt tipine uygun olacak bu metod için aşağıdaki Maji Botanicals ürünlerine göz atabilirsiniz.


Moisturizing Mambo Nemlendirici Serum

Wb+ Moisturizer Serisi (Cilt tipinize göre seçim yapabilirsiniz)

 


dermaplaning

4) Dermaplaning: Ucunda cerrahi bir bıçak bulunan yüz jiletleri ile yapılan uygulama. Cildin üst tabakasında bulunan ölü hücreleri mekanik bir şekilde temizlenmesini sağlayan bir kozmetik prosedür. Akne izlerinin, cilt lekelerinin giderilmesi veya kırışıklık görünümünün azaltılması için kullanılıyor. Bu sırada yüzde bulunan tüyleri de almış oluyorsunuz tabi. Uygulamadan sonra mutlaka nemlendirici ve güneş kremi kullanımı öneriliyor. Nadiren de olsa iritasyon yaratabilir ve doğru kullanılmazsa enfeksiyon riski de doğabilir. O yüzden bu uygulamayı dermatoloğunuza devretmeniz daha uygun olabilir. Çok hassas bir cilt tipi için pek de uygun olmadığını söyleyebiliriz.

 


skin icing

5) Skin Icing (ice: buz) : Nasıl ki bir yerimizi vurduğumuzda buz uygulaması yapıyoruz, Cilt Buzlama da aslında aynı, pek de yeni bir şey değil. Yüzümüzde oluşabilecek şişme, ödem gibi durumlara iyi gelebileceği aşikar, fakat yoğun ve devamlı kullanımı konusunda dermatologlar buz yanığı riski ve kılcal damar hasarı için uyarıyor. Ufak bir buz parçasını temiz bir beze veya peçeteye sararak kısa süreli uygulama yapmak geçici de olsa bir rahatlama sağlayabilir fakat yüzünüzü buz dolu bir kaseye sokup nefesiniz tükenene kadar beklemeyi aklınızdan bile geçirmeyin😊 Fotoğrafta görüldüğü gibi balon şeklinde aparatlar da mevcut.

 

 

2023’ün sonuna gelirken bu trendlerden öğrenmemiz gereken en önemli şey bence şu; her cilt kendine has özelliklere ve problemlere sahip. O yüzden önce cildimizi tanımalı, uygun ürün seçimi ve cilt bakım rutini yapmayı öğrenmeli, her gördüğümüz akıma ayak uydurmaya çalışıp cildimizi bir deneme tahtasına çevirmemeli ve en önemlisi de bir problemimiz olduğu zaman profesyonellerden destek almalıyız. Eğer bu yıl bu akımlardan birini veya birkaçını denediysen olumlu ya da olumsuz sonuçlarını bizimle de paylaşır mısın? Yorumlarda beraber konuşup öğrenelim!

 

Şimdiden yeni yılınızı kutluyorum ve 2024’ün bilinçli seçimler yılı olmasını diliyorum! Umarım siz ve aileniz mutlu ve sağlıklı bir yeni sene geçirirsiniz!

 

Sevgiler,

Melisa.




61 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page